Când am mers prima oară la Muzeul Național de Istorie țin minte bine ce mi-a captat atenția – niște fotografii vechi cu lumea boemă a Chișinăului din secolul XIX. Nu știu de ce dar tocmai fotografiile vechi mă impresionează în orice Muzeu de Istorie pe care-l vizitez. Mai târziu am descoperit câteva cărți poștale vechi la Muzeul Orașului Chișinău. Din păcate nu aveau prea multe detalii și nici nu erau atât de multe dar tot era ceva.

Din fericire sunt oameni care au aceeași pasiune pentru cărțile poștale ca și mine mai ales pentru Cărțile Poștale cu Chișinăul nostru.

Până să ajung să văd colecția bogată a lui Iurie nici nu știam că există atâtea și atâtea fotografii, cărți poștale, scrisori rămase de prin secolele XIX și XX. Tot ce am văzut până atunci erau niște vederi cu orașul nostru de prin anii ’70, ’80 a secolului trecut. De fapt până recent aveam impresia că înainte de Chișinăul sovietic n-a existat nimic până atunci… însă datorită unor oameni care au inițiat o astfel de comunitate ca oldchisinau.com (Iurie Șveț) și a unor oameni așa cum este Iurie Cojocaru (deținătorul unei colecții impresionante de fotografii și cărți poștale cu orașul nostru) am început să cunosc și un Chișinău mai vechi de atât. Și pentru mine personal unul mai frumos.

Colecția lui Iurie Cojocaru include câteva zeci de cărți poștale (mai mult de cincizeci) și fotografii vechi cu lumea nobilă a Chișinăului țarist sau interbelic.

PicsArt_01-13-04.50.43

Cea mai veche carte poștală pe care o deține Iurie este una cu Primăria Orașului Chișinău și datează din 1905.

PicsArt_01-13-04.43.07

IMG_20170830_083434

Multe dintre ele atât din perioada țaristă cât și din perioada interbelică sunt cele în care apare clădirea Primăriei. Opera lui Bernardazzi se vede că era printre favoritele fotografilor de atunci.

PicsArt_01-13-04.46.07
1905, 1928, 1935, 1935, 1920

Sala Cu Orgă, fosta Bancă a Orașului a fost și va rămâne una din cele mai frumoase clădiri din capitala noastră.  Aceasta era la fel de îndrăgită și pe vremuri. În una din cărțile poștale din anul 1928, subsemnatul scrie următoarele rânduri:

”Vă trimit cea mai frumoasă construcție din Chișinău care este totodată și locul de rulaj maxim al capitalului de aici. Căldura a pus stăpânire pe tot locul și nu putem rezista decât grație unei băuturi la gheață, un fel de limponadă – cidru cunoscută aici sub numele de cvas”

PicsArt_01-13-04.47.17
1928, 1929, 1928, 1917

De Cofetăria Zamfirescu am aflat din colecția lui Iurie. Zamfirescu care se afla într-o clădire superbă care a fost distrusă în perioada războiului – Casa Eparhială.

Această prezentare necesită JavaScript.

Din aceste ”amintiri” mai putem vedea un oraș care nu mai există, opere arhitecturale care au dispărut între timp și odată cu ele și destinul unor oameni care atunci au schimbat viața capitalei noastre. În afară de fotografii și imaginile de pe aceste Cărți Poștale mă impresionează mesajele și uneori chiar scrisul subsemnaților. Lungi mesaje cu și despre oraș, despre viața din capitala noastră dar și tot felul de cerințe cuvinte de bine. Cărțile Poștale au ajuns în multe din orașe din România precum și din Rusia dar și în New York de exemplu, în Paris, Budapesta și altele.

Această prezentare necesită JavaScript.

Altă colecție frumoasă a lui Iurie este cea de fotografii personale, în mare parte din perioada Chișinăului țarist. Atunci activau câteva studiouri foto. Câteva dintre ele erau Studioul ”Bella”, ”Stein”, ”Sumovski” , ”Gisher”, ”Zinger” , ”Reihman” și altele. Cele mai multe din fotografii sunt făcute tocmai la aceste studiouri. Din păcate pe cele mai multe dintre ele nu scrie cine sunt oamenii fotografiați dar nu putem să nu observăm eleganța și rafinamentul acestora.

IMG_20171206_090645_388

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe verso mai găsim și astfel de mesaje: ”На память Женьки, На память дорогой Дуси…”

Aici sunt fotografii din 1907, 1908, 1916 dar și din perioada interbelică făcute la un studiou care se numea Foto – Universal pe atunci.

IMG_4358

Astfel de colecții sunt unice și fac și ele parte din patrimoniul nostru. În toate aceste fotografii și cărți poștale avem dovadă că orașul nostru a fost și poate fi frumos și că a avut atâta timp ce să arate lumii întregi.

P.S. Puteți vedea colecția de cărți poștale scanate și colecția de fotografii.

Publicitate

Un gând despre „Colecționar de Chișinăul vechi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s