Prin secolul nouăsprezece un domn din Chișinău, Alexander Wolkenberg, realiza și comercializa cărți poștale sau vederi cu imagini ale Chișinăului de atunci. Unele din ele au ajuns și în zilele noastre. Tocmai datorită lui (așa cum scrie Iurie Colesnic în „Chișinăul Nostru Necunoscu”) astăzi avem fotografii vechi ale multor clădiri cum ar fi clădirea primăriei sau Casa Catargi, Orfelinatul Balș, Hotelul ”Suisse”, Casa ”Șvarțman” și multe altele. Prima oară când am citit despre el mi se părea că citesc despre unul din designerii din ziua de azi, sau un ilustrator sau un fotograf desăvârșit. Nu-mi venea să cred că în secolul XIX în Chișinăul nostru mic exista cineva care realiza astfel de frumuseți. Nu-mi dau seama cât de apreciate erau ele atunci dar azi mi se par un instrument bun de a promova frumusețea unui oraș. Sau istoria lui. Sau orice altceva.

De-a lungul timpului am tot umblat cu aparatul foto prin oraș ca să încerc să găsesc ceva frumos. La arhitectura veche mă opream. Ea încă mai are frumusețe, artă și istorie. Uneori mi-a reușit să descopăr și ce ascund unele bijuterii arhitecturale. Alteori, după cum poate ați observat și voi (da poate nu), m-am oprit la elementele arhitecturale așa cum sunt ușile.

Monumentele de arhitectură sau elementele ale patrimoniului sunt atât de puține sau dispar atât de repede încât că ar trebui să le promovăm la maximum acum cât încă mai sunt. Oriunde – pe facebook, pe instagram, vk, odno, twitter, tv, radio etc.

Vederi din chișinău!
Elemente ale monumentului de arhitectură de pe strada Vlaicu Pârcălab 71. Monumentul a fost demolat aproape în totalitate în 2011

Ar trebui să le promovăm nu doar din acest considerent. Poate astfel vedem că în Chișinău mai există și istorie și artă și arhitectură. Toate împreună. Puțină desigur, dar este. Alta decât cea pe care o cunoaștem deja.

În tot acest timp cât am fotografiat centrul istoric mi-am dat seama că noi nu prea avem materiale promoționale (nu-s sigură dacă așa le pot numi) sau tot felul de chestiuțe pe care le cumpără turiștii atunci când merg în călătorii, cum ar fi: cărțile poștale, magnețele, carnețele, semne de carte, chestiuțele alea pe care le punem sub căni sau pahare și multe altele. În magazinele specializate sau  librării găsim câte ceva, dar fotografiile folosite mi se par atât de plictisitoare și banale (n-aș vrea să ofensez pe nimeni, desigur) dar cât de interesant îi e unui turist să cumpere vederi pe care este reprezentat faimosul Complex Memorial Eternitate? Nu știu dacă i-ar fi interesant unui locuitor unui turist nici atât. Ăsta e unul din motivele pentru care m-am gândit că ar fi fain să încerc să creez câteva exemple de cărți poștale și semne de carte.

44633901164_d6186ed496_z31030611097_daee6543be_k45357471401_184d5eca0c_z45100722005_f8040ccc7d_z32128526498_d1f8c7b97c_z45275699974_ac9ff5e193_z

Cărțile poștale și semnele de carte sunt doar un început. Sperăm tare mult ca și acestea să ne ajute să sensibilizăm opinia publică cu privire la monumentele de arhitectură și Centrul Istoric al Chișinăului. 

P.S. Aici veți găsi toate cărțile poștale și semnele de carte.

Mai nou puteți găsi toate aceste semne de carte sau vederi pe ETSY.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s