Citisem mai demult un articol despre un oarecare conac de pe strada Columna. Era articolul lui Sorin Hadârcă ”Legea caselor bântuite”. Încă nu știam atunci ce era cu Centrul Istoric din Chișinău și ce istorii ascunde. Autorul scrie cât de frumos ar fi dacă în conacul acesta ar fi fost o librărie cu terasă sau o sală de expoziție …sau orice. Dar nu.
Era vorba despre Vila Nazarov.
Articolul era din 2013 iar astăzi, în 2017 nu s-au schimbat prea multe. Monumentul de Arhitectură rămâne la fel de abandonat și cel mai probabil va fi încă mult timp lăsat în paragină.
Prima oară clădirea este atestată în anul 1900 când de la fraţii Ivan şi Nicolai Stepanovici Lebedev ajunge în proprietatea negustorului Iacob Nazarov. Mai știm că aici a locuit familia Adrianov iar mai târziu este atestată Hana Epștein.
Un stil unic de arhitectură..
Chiar dacă nu suntem arhitecți să ne dăm cu părearea putem obseva cu ușurință unicitatea acestei clădiri. Unicitatea acestuia arhitecturală de altă dată datorită stilului și elementelor arhitecturale. De exemplu primul lucru pe care l-am observat la acest monument de arhitectură au fost ”scoicile” ferestrelor care nu sunt atât de frecvente la clădirile din Chișinău sau sunt de dimensiuni foarte mici. Aici însă scoicile acoperă tot arcul ferestrei. Apoi intrarea acestui imobil care este precedată de două coloane – care în arhitectura italiană se mai numește și ”serliana”. Acest element e și mai rar întâlnit la clădirile noastre.
Magazinul ”Vodka„
În afară de stilul arhitectural unic e un monument care cel mai probabil ascunde multe istorioare urbane și multe informații despre care încă nu cunoaștem. În unele arhive (Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor) găsim ceva informații din perioada sovietică. În 1983 devine sediul Centrului de Sănătate Publică (al RSSM) conform unui contract de arendă între acesta și Ministerul Culturii de atunci. Ca să deschidem o paranteză în acest contract se specifică condițiile pe care le impunea Ministerul Culturii pentru arendarea acestui monument de arhitectură. De exemplu cum ar fi faptul că cei care arendează se obligă să protejeze imobilul, să nu intervină în niciun fel asupra fațadei acestuia, în caz contrar intervențiile vor fi lichidate iar monumentul de arhitectură va fi readus la condițiile inițiale din bugetul Arendatorului. Mai mult decât atât în cazul unei intervenții care ar duce la pierderea parțială sau totală a monumentului Arendatorul va fi tras la răspundere penală.
În afară de faptul că aici se afla sediul Centrului de Sănătate Publică, în subsolul clădirii se află câteva magazine. Unul din acestea se numește ”Vodka”.
Astăzi imobilul aparține unei persoane fizice iar la momentul actual este într-un stadiu avansat de degradare. Ceva timp în urmă a fost plasat un anunț precum că se vinde (2 ani în urmă). Anunțul îl avem și azi pe partea laterală a clădirii. Conform cadastrului acest imobil este sub sechestru iar care va fi soarta lui de mai departe este greu de imaginat.
Este de neînțeles pentru mine cum în timp ce astfel de bijuterii stau în paragină (intenționat lăsate sau nu) imobilele noi apar ca ciupercile după ploaie. Rămâne un mister.
Data viitoare ne oprin la un alt monument de arhitectură abandonat, cel de pe strada 31 august 1989 cu numărul 125..
Poze, Text: Anetta D.
Surse documente: Arhiva Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor