Una din cele mai populare și mai mari străzi din Centrul Istoric al Chișinăului este cu siguranță faimoasa stradă Alexandr Pușkin.

Strada care în trecut a avut și denumirile: Gubernskaia, str. Pușkinskaia (din 1899), str. Regele Carol în perioada interbelică și din 1944 din nou str. Pușkin.

A fost și rămâne una din străzile cele mai importante în orașul nostru. De-a lungul timpului s-a schimbat considerabil iar cele mai frumoase monumente de arhitectură au dispărut odată cu trecerea anilor.

Evident că și ușile nu prea au supraviețutit iar astăzi avem doar câteva din ele pe strada Al. Pușkin.


Processed with VSCOcam with f2 preset
Strada Al. Pușkin cu nr. 3

Începem cu Preferata mea! Deși clădirea nu mă impresionează atât de mult, ușa veche îmi captează de fiecare atenția. E o ușă veche veritabilă din perioada Chișinăului țarist, cu multitudine de elemente așa cum sunt: scoicile, bosajul în diamant, lesene și alte elemente.

În afară de minuanta ușă aici găsim scările cu o inscripție din trecut:

Processed with VSCOcam with m3 preset

Piesa a fost turnată la uzina lui N. Krimarjevschii, ”turnătorie” ce se presupune că ar fi existat în Chișinăul de la sfârșitul secolului XIX și secolul XX. Tot la turnătoria lui Krimarjevschii au fost realizate și alte trepte care mai există și azi dar și o copertină susţinută pe colonete care acoperă intrarea dublă a clădirii de pe strada M. Eminescu, 30.  Mai mult decât atât este chiar indicat anul producerii acesteia – 1895.

Astfel de piese de feronerie mai sunt în Chișinău (și nu doar), majoritatea din ele realizate la uzina Inginerului Serbov (Ștefan Sârbu) așa cum este scara din incinta Turnului de Apă (Muzeul Orașului).


str. Al. Pușkin, 6

Al. Pușkin, 11

Recent a fost restaurat monumentul de pe strada Al. Pușkin cu nr.11. Vilă urbană şi clădirea fostei clinici de hidroterapie a medicului L. Tumarkin ne indică monument.sit.md. Se presupune că a fost construit între anii 1898 şi 1902 și a suferit modificări în perioada interbelică. Astăzi e o clădire de toată frumusețea ca și ușa restaurată de altfel. 🙂


Processed with VSCOcam with m3 preset
Str. Alexei Șciusev, 65

Chiar dacă monumentul de arhitectură se află oficial pe strada Alexei Șciusev, 65, cele două uși ”gemene” sunt situate pe partea străzii Al. Pușkin. Și aici avem elemente precum frontoane (fronton brise), scoicile, gutte și alte elemente arhitecturale.


Din păcate nu am reținut numărul acestei clădiri și nici nu figurează pe http://www.monument.sit.md/ dar presupun că ceva timp în urmă era o ușă de toată frumusețea. O ușă veche veritabilă…


str. Al. Pușkin, 16

Ultima însă nu cea din urmă este ușa minunatului monument de arhitectură de pe strada București, 64 – Clădirea fostului gimnaziu pentru fete al zemstvei basarabene. Putem să zicem că ușa e atât pe strada Al. Pușkin cât și pe strada București :).


Cam aici, din păcate, se termină excursia noastră pe strada Al. Pușkin. Dacă poate ați mai văzut și alte uși vechi aștept poze sau sugestii :). Până atunci vom continua  plimbările pe strada Columna…. 🙂

Surse:

  1. monument.sit.md
  2. ”Piese de feronerie artistică lucrate de meșteri autohtoni la hotarul secolelor XIX – XX” –  Liliana CONDRATICOVA

 

 

 

Un gând despre „Ușile vechi de pe străzile mele: strada Al. Pușkin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s