Una din cele mai cunoscute străzi din Centrul Istoric al Chișinăului, una din cele mai mari, frumoase și controversate – strada 31 august 1989. La fel ca și în alte părți din Centrul Istoric, de-a lungul străzii vom găsi mixul dintre monumentele de arhitectură și clădirile noi construite nu tocmai ținând cont de vreo regulă urbanistică.

Strada 31 august 1989 a avut până 1990 câteva denumiri: str Kievskaia, prospekt Imperatora Nikolaia II apoi denumirea str. Regele Ferdinand și str. Kiev. Pe această stradă găsim unele din cele mai frumoase și impunătoare monumente de arhitectură cum este  Clădirea fostului gimnaziu pentru fete fondat de principesa N.G.Dadiani, restaurat recent. Tot aici găsim cea mai nouă și cea mai interesantă sculptură chișinăuiană, un desen inedit pe fereastra unui monument de arhitectură, una din cele mai frumoase și interesante biserici, Grădina Publică, Muzeul Național de Istorie, Biblioteca Națională și multe alte locuri populare 🙂 dar și desigur multe uși vechi.

Începem cu o ușă veche a unei clădiri gotice care se presupune că ar avea elemente masonice. 🙂

picsart_1478955111013
Ușa monumentului de arhitectură de pe strada 31 august 1989 nr.15. 

Atestată la sfârșitul secolului XIX. Cel mai unoscut proprietar a foste negustorul Andrei Ivanovici Stepanov, Şeful Meşteşugarilor, constructor. Astfel putem explica simboluri ale constructorilor – mistria, semiecherul, barda, firul cu plumb, aluzie la specialitatea proprietarului casei, dar cunoscute şi ca atribute ale masoneriei.


picsart_1478954960516
Ușa monumentului de arhitectură de pe strada 31 august 1989, 24.

Clădire atestată la sfârșitul secolului XIX. Interesant este faptul că ușile vechi (aproape toate) au aceleași elemente pe care arhitecții le-au proiectat pe clădiri. De exemplu ușa din poză are asltfel de elemente arhitecturale ca frontonul.


picsart_1478954485468
Ușa monumentului de arhitectură de pe strada 31 august 1989, 85.

Clădire din a doua jumătate a secolului XX.


picsart_1478954197079
Ușa monumentului de arhitectură de pe strada 31 august 1989, 95.

Ușa veche corespunde cu stilul imobilului și anume stilul arhitectural Art-Deco atât de popular în anii 30 ai secolului XX. E deosebită nu doar datorită stilului arhitectural dar și datorită faptului că pe ea s-a mai păstrat inscripția căsuței poștale. ”Scrisori” din Chișinăul Interbelic. 🙂

picsart_1478954327675


Processed with VSCOcam with g3 preset
Ușa monumentului de arhitectură de pe strada 31 august 1989, 109 -107.

Clădirea datează de la sfârșitul secolului XIX.


picsart_1478953229349Ușa monumentului de arhitectură de pe strada 31 august 1989, 103.

Ușa, la fel ca și clădirea a fost restaurată recentr. Deși nu este una veritabilă veche, dar stilistic întrunește acele elemente arhitecturale ale ușilor din acea perioadă.


picsart_1478955186386
Ușa monumentului de arhitectură de pe strada 31 august 1989, 115.

Ușa faimoasei clădirii fostului gimnaziu pentru fete fondat de principesa N.G.Dadiani proiectată de Alessandro Bernardazzi. Minunata ușă este restaurată și pe ea vedem elementele arhitecturale folosite pe clădire cum ar fi: cvadrilobii, rozete și coloanele în torsadă atât de specifice clădirilor proiectate de Alesssandro Bernardazzi. Clădirea datează din anul 1901.

 

În afară de minunata ușă principală aici mai găsim două uși identice care datează cel mai probabil din perioada postbelică atunci când  a fost construită la dreapta clădirii o aripă din două niveluri, simetrică cu cea din stânga.


 

Ușa monumentului de arhitectură de pe strada 31 august 1989, 125.

Ușa monumentului de arhitectură de pe strada 31 august 1989, 139.

Clădirea datează de la începutul secolului XX iar superba ușă  este cu diviziuni în spiritul stilului arhitectural casei, cu patru canaturi şi tăblii, dominată de o fereastră superioară.


Aceasta este de asmenea ușă a monumentului de arhitectură de pe strada 31 august 1989, 139. Aici avem inscripția „Письма” care s-a păstrat pe căsuța poștală.


Ușa monumentului de arhitectură de pe strada 31 august 1989, 151.

Superba ușă cu foarte multe elemente arhitecturale aparține unei clădiri ce datează de la începutul secolului XX. Elementele arhitecturale înfrumusețează ușa dar și clădirea per ansamblu. Aici găsim ”scoica”,  elementul arhitectural al barocului, gutte și multe alte elemente decorative dar și elemente mai practice care asigură longetivitatea ușii – plăcuța de aluminiu de jos. Astfel de plăcuțe vedem la mai multe uși vechi.


Ușa monumentului de arhitectură de pe strada 31 august 1989, 153.

Altă ușă veche minunată. Clădirea acesteia datează din anul 1895 construită în stil eclectic cu detalii neoclasice. Și aici vedem elemente ca și frontonul, rozete și desigur plăcuța de aluminiu de care vorbeam anterior. Inscripția ”Почта” a fost păstrată. 🙂


 Ușa monumentului de arhitectură de pe strada 31 august 1989, 161.

Ultima ușă veche, care este o operă de artă, de pe strada 31 august 1989 aparține unei clădiri ce datează din anul 1901. Pe această superbă ușă găsim elemente ca și frontonul, console, coloanele în torsadă, triglife, gutte, cheie de bolta și multe altele. Mai este deosebită prin cele două inițiale și anul încorporat pe scutul heraldic din timpanul frontonului intrării. Se presupune că este proiectul lui Bernardazzi (observați cum proiectele marelui arhitect Bernardazzi chiar dacă nu seamănă între ele au aceleași elemente de arhitectură? ) însă n-am descoperit ale cui sunt inițialele Н și П (sunt atestați doi proprietari Alexei Fedorovici Stuart și inginerul Baidaus).


Din nefericire multe din ușile vechi ale monumentelor de arhitectură au fost înlocuite cu altele noi. Câte din ușile pe care le vedem zi de zi la imobilele noi ne pot bucura cu aceeași frumusețe?

Puțin câte puțin descoper că ușile vechi ascund foarte multe istorii din trecut.  Sunt la fel ca și clădirile, elemente ale patrimoniului care trebuie ”citite” și înțelese.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s