Unele zone ale Centrului Istoric sunt ca o poveste. Poartă magia timpului de altădată și datorită unor clădiri care cândva se ridicau maiestuos, putem să mai simțim și vedem trecutul Chișinăului.

Așa m-am simțit și pe Străzile atât de vechi precum e Colina Pușkin, Zamfir Arbore și Moara Roșie. Sunt străduțe mici dar pe care găsești liniștea Chișinăului vechi. Pe aici veți găsi pavajul ăla veritabil din secolul XX (s-ar putea să fie din perioada primarului Carol Schmidt). În afară de pavaj căsuțe vechi mici de câte un nivel, clădiri din perioada sovietică precum și cele neoromânești din perioada interbelică. Toate acestea sunt desigur că, în umbra imobilelor ridicate în ultima vreme.

În umbra acestora este și ”Moara Roșie” numită și Moara Levenzon. Cu un simplu search pe google veți găsi o multitudine de articole și reportaje inclusiv și un blog dedicat acestei clădiri aș spune, misterioase.

La început a fost ”Moara Albă”

Moara Roșie este una din primele mori cu aburi din Chișinău. Aceasta a fost ridicată aproximativ în 1850. În perioada a câtorva zeci de ani aceasta devine una din cele mai importante clădiri nu doar de pe Colina Iznov (Colina Pușkin) dar și din Chișinău. Dat fiind faptul că nu era o moară simplă ci o clădire din piatră albă cu cinci nivele, învăluită mereu în ”praful” de făină, localnicii o numeau ”Moara Albă”.

În 1889 proprietar devine Avram Levenzon. Acesta împreună cu fratele soției sale, construiesc alături de Moară un magazin de unde chișinăuienii puteau cumpăra bunătăți coapte din făina proaspăt cernută.

Denumirea de Moara Roșie apar mai târziu după o întâmplare nefericită. În 1901 avusese loc un incendiu de proporții ia rpropietarii sunt nevoiți să reconstruiască ultimele două nivele ale imobilului. La construcția acestora a fost utilizată cărămida roșie de aici și denumirea pe care o avem și astăzi.

De la moară la depozit

Chiar dacă moara dispunea de tehnică și spațiu treptat funcționalitatea inițială a acesteia dispare iar în perioada sovietică (anii ’50) este transformată într-un simplu depozit. Ca și un destin trist al unui om…Din păcate nu am găsit careva informații despre proprietar și ce s-a întâmplat cu acesta și familia lui după 1901, poate dacă am cunoaște vom putea ști și ce s-a întâmplat cu acest minunat monument de arhitectură și de ce n-a mai funcționat la fel de eficient.

Uitată și abandonată

Între timp s-au schimbat multe. Chiar dacă e înconjurată de imobile noi și curți frumoase tot rămâne cel mai deosebit obiectiv din toată regiunea. Nu însă pentru toată lumea. Prin 2010, o companie de construcție (panoul căreia atârnă pe clădire) solicită primăriei permisiunea de a o demola pentru a ridica un blco locativ. Acest demers este respins iar situația acestui monument de arhitectură rămâne incert până astăzi.

Acum imaginați-vă că acesta ar fi fost demolat, mai prezenta acest spațiu un interes public (oricât de mic n-ar fi el, dar este)? Nu știu care ar fi funcționalitatea acestuia în cazul în care ar fi fost restaurat. Ar putea fi un spațiu amenajat pentru birouri, Art Huburi, Cafenele, Muzee sau toate astea? Cred că ar putea și interesul public ar datora anume clădirii. Dar putem până când doar visa.

Printre flori

Azi frumoasa noastră ”Moara Roșie” e inconjurată de câțiva trandafiri și iederă. E chiar frumos. Nu știu cine are grija de acel spațiu amenajat cu câteva flori dar datorită lor nu pare atât de abandonată precum este…

Marele Gheorghe Vrabie scria despre Moara Roșie următoare versuri:

19423988_10213718141406595_4363229486301724329_n
Gheorghe Vrabie în volumul Culorile Frumuseții și ale Revoltei

Surse și articole interesante:

p.s. Cu acest articol începem un mic proiect sau o idee numită ”Monuemente abandonate”. Vom indica toate monumentele de arhitectură abandonate în harta de mai jos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s