Controversata stradă București. E una din cele mai mari străzi din centrul capitalei noastre și cele mai aglomerate de altfel. E o stradă plină de contraste: de la cele mai frumoase monumente de arhitectură, clădiri noi, clădiri vechi cu un singur nivel și curți deosebite care-ți dau senzația unui sătuc frumos.
Denumirea actuală o avem din 20 iulie 1990 iar în trecut s-a mai numit str. Podolskaia, str. Fiodorov (1912 – 1917) apoi str. Ion. C. Brătianu din 1918, str. Podolskaia și str. Iskra din martie 1970 ( o denumire pe care o mai aud și azi 🙂 ).
Spre deosebire de alte străzi din Centrul Istoric aici găsim Monumente de arhitectură impunătoare:
Așa cum este Clădirea fostului gimnaziu pentru fete al zemstvei basarabene, Conacul urban Rîşcanu-Derojinschi, Casa de raport cu şcoala lui Scorodinschii, Vila urbană a lui A.V. Mimi, Casă de raport a lui Şapiro (căreia i-am dedicat un articol întreg :)), Vila urbană a lui N.I. Semigradov și multe altele despre care voi scrie într-un alt articol.
Ușile vechi
N-au rămas atât de multe dar am văzut și de data aceasta originalitatea ușilor de altă dată. Nu numai că sunt atât de diferite și că au ornamente și elemente deosebite dar de exemplu pe unele din ele găsim gravate litere. Probabil inițialele meșterului sau a proprietarului, nu știu. Rămâne să descoperim împreună.







Ajungem la ușa clădirii care mă fascinează. Ori de câte ori trec pe lângă ea mi se crează impresia că m-a teleportat cineva în orașul Odessa. Dar să revenim la ușa. Aceasta este cea cu inițiale despre care vorbeam mai sus. Superbă ușă.

Detalii…



Deși adresa clădirii este pe Vlaicu Pîrcălab, 34 (colţ str. Bucureşti) ușa aceasta o găsim pe partea străzii București. Clădire de la sfârșitul sec. XIX



Cu nr. 119 se termină strada noastră București. O stradă care merită redescoperită.
p.s. Aici găsiți harta ușilor vechi din Centrul Istoric. 🙂