Da, da și faimoasa stradă Armenească își are clădirile ei vechi și deci și ușile despre care vreau să scriu deja de ceva timp. E una din cele mai interesante străzi din Chișinău iar oricât de greu ar fi să creadă pentru unii ”Piața Centrală” a devenit pentru turiști un punct de atracție. Dar aici putem să vedem mult mai multe decât atât. Tocmai de aia acesta va fi un articol puțin mai diferit.
N-am să scriu aici despre marele nostru ”bazar” (vă las mai bine să citiți pe Trip Advisor toate comentariile) pentru că e o epopee întreagă însă în goana mea după uși vintage am surprins o serie de imagini interesante.

Denumirea străzii vine de la locuitorii acestei ”regiuni”. Aici se afla reședința episcopului armenilor din Basarabia și Nahicevan și respectiv era locuită de comunitatea de armeni. Inițial a fost numită strada ”Armeanskaia”, între 1812 -1918 apoi str. Cetatea Albă, str. Mareșalul Pietro Badoglio (între 1941 și 1944) , din nou str. Armeanskaia și într-un final str. Armenească sau cum zicem de mult ori noi chișinăuienii – Armeană :).

În perioada antebelică dar și interbelică a fost o străduță cu multe ateliere (de exemplu magazinul și atelierul Ford, a cărei inscripție o mai găsim și astăzi, ), magazine și cafenele. Astăzi e o stradă cu multe contraste, mă uimește că doar pe Armenească poți găsi haosul, nebuneala și dezorganizarea din zona pieții dar și calmitatea pe care o găsim mai la deal de intersecția cu str. Ștefan cel Mare.

Din păcate aici am găsit cele mai puține uși vechi dar unele din ele unice și mai deosebite decât cele văzute până acum. Mai jos vedeți ce am reușit să adun:

str. Armenească, 9

PicsArt_1470631286833
str. Armenească, 17

 


cats


cats


str. Armenească, 24
str. Armenească, 24

Trebuie să menționez faptul că Monumentul de pe nr. 24 Monument datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. În 1940 este atestat proprietar Pacter Abram, Kaţ şi Glicman. Proprietatea imobiliară constă din două clădiri. În una din ele este cafeneaua „Orașul Vechi” iar cealaltă  este lăsată astăzi în paragină.

str. Armenească, 25
str. Armenească, 25

Una cu mesaje din trecut :).


str. Armenească, 96
str. Armenească, 96

catss

Ușile monumentului de arhitectură de e strada Armenească cu numărul 96 sunt unele din favoritele mele la fel ca și clădirea.

PicsArt_1470766951641

Imobilul a fost construit în 1901 iar în 1903 proprietar este atestat Goldenberg. În unul din articolele găsite pe net găsim o informație precum că pe fațadă se găsesc simboluri masonice :).

După cum am menționat anterior nu am reușit să adun prea multe uși vintage  pe strada Armenească. Spre deosebire de alte străzi din Centrul Istoric mi s-a părut una mult mai provincială (reamintesc, nu iau aici în considerare regiunea Pieții). M-a uimit deisgur magazinul de pantofi cu inscripție modernă dar cu indicatorul din trecut  pe care scrie ”Ford” (noroc de proprietar care nu le-a scos). M-a uimit diferența între restaurante în fața cărora stau parcate mașini luxoase și un bufet aflat la câțiva metri de unde poți procura vin la sticlă.  M-au uimit curțile și micile străduțe adiacente. Strada armenească n-are cum să nu te uimească :). Din multe motive. Aici găsim atâtea urme ale trecutului dar tot atâtea contraste ale prezentului.

Această prezentare necesită JavaScript.

 Poze, text: Anetta Dabija

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s