Despre Patrimoniul Construit trebuie să vorbim în orice context de dezvoltare a orașului. Dar nu doar. Multitudinea de probleme trebuie cunoscute dar mai ales — conștientizate. Ăsta e unul din motive pentru care am organizat Atelierul de Discuții „Ce se întâmplă cu Chișinăul Istoric?”

Atelierul a fost organizat în cadrul expoziției Uroborus organizată de Galeria Posibilă din București.

Am început atelierul cu o prezentare pe care o puteți găsi AICI. „Ce se întâmplă cu Chișinăul Istoric” a fost întrebarea la care am încercat să răspund. În linii generale am vorbit despre situația patrimoniului construit, ce se întâmplă astăzi și evident — de ce este important patrimoniul construit (aici ce-i drept nu m-am expus prea mult, că fiecare pentru el ar trebui să reflecteze de ce și dacă este important).

Atelierul a continuat cu o discuție moderată de Alexandru Munteanu. Am răspuns la câteva întrebări împreună cu cei prezenți: De ce ați venit la acest atelier? Ce vă place și ce nu vă place atunci când vorbim despre patrimoniul construit? și cel mai important am încercat să identificăm soluții: Ce putem face pentru patrimoniul construit?

Ce ne place și ce nu ne place atunci când vorbim despre patrimoniul construit?

Din păcate numărul problemelor a depășit numărul aspectelor pozitive. S-au enumerat astfel de probleme precum autorizațiile ilegale, ONG-uri fără prea mare impact, nu se discută suficient, nu este voință politică, societate civilă neimplicată și altele.

Probabil că aș mai adăuga multe alte aspecte pozitive cum ar fi: locurile istorice adună oameni, sunt ca un magnet și respectiv în jurul lor de cele mai multe ori există multă „viață”(cum se întâmplă în centrele vechi din lumea întreagă); locurile istorice redau aspecte din trecut, locurile istorice de cele mai multe ori sunt construite la „scară umană” și multe altele.

Care sunt soluțiile?

Educația, monitorizarea autorităților responsabile de protecția patrimoniului digitizarea și digitalizarea au fost cele mai populare soluții propuse în timpul discuției. Toate soluțiile „găsite în timpul atelierului” le puteți găsi aici și de ce nu, puteți adăuga și alte idei.

Tot ce am adunat la atelier — materiale, documente și concluzii le puteți accesa aici: aici: https://drive.google.com/open?id=1WMDqEWydzwCk03AgX5eARo7gIyTlNAHmH3IoSVjlUw8

De ce este important să vorbim despre patrimoniul construit?

Probabil că de multe ori apare întrebarea pentru ce să organizăm astfel de ateliere și întâlniri? Cine are nevoie de ele și de ce? Pentru că unul din pilonii importanți ai Sistemului de Protecție a Patrimoniului Construit este societatea civilă. Odată cu discuțiile apare și conștientizarea. De ce merită să conștientizăm? Pentru ca să oprim distrugerea atât de rapidă a orașului nostru. Și pentru că azi orașul nostru arată așa:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s