Recent pe site-ul primăriei a apărut un comunicat de presă prin care primăria îndeamnă locuitorii Chișinăului „să respecte legea și să se abțină de la vandalizarea zidurilor edificiilor/clădirilor, pentru a avea/a menține un oraș frumos”: https://www.chisinau.md/libview.php?l=ro&idc=403&id=27251&t=/Presa/Comunicate-de-presa/Apel-catre-populatie-referitor-la-pastrarea-imaginii-oraului

Articolul 288 din codul Penal, la care face referire comunicatul, descrie foarte vag ce înseamnă vandalism, în schimb presupune amenzi de la 27500 până la 42500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 200 de ore sau cu închisoare de până la 1 an. Din comunicat înțelegem că de exemplu, aplicarea cu spray a unei inscripții pe fațadă poate fi pedespită cu un an de închisoare.

Acest anunț este mai mult decât binevenit în condițiile în care imaginea de ansamblu a orașului, și în special a centrului istoric, este dezastruoasă. Totuși, una din cauzele care a dus la această situație este însăși inactivitatea primăriei în sensul acesta. Dar inactivitatea e doar una din cauze. Mai grave însă sunt acțiunile ei în detrimentul aspectului orașului.

Cum scriam în articolele precedente, primăria este cea care a lipsit din mecanismul de protecție a patrimoniului construit. Mai mult decât atât, știm cu toții acele autorizații de demolare (desființare) a clădirilor istorice (de exemplu, cazul în care arhitectul șef în 2008 a eliberat autorizația de demolare a „Poștei” de pe strada Vlaicu Pârcălab cu nr. 71) sau autorizațiile de construcție a blocurilor rezidențiale si a centrelor comerciale în nucleul istoric. Toate acestea n-au făcut decât să vandalizeze ireversibil orașul istoric.Vandalizare care continuă și astăzi.

Apropo, umblă prin târg vorba că acum se vrea aprobat un proiect de construcție a unui ditamai bloc în zona Circului. Chiar în fața unui monument de arhitectură — și anume Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Cel mai trist și grav e că acesta nici măcar nu se vrea trecut prin Consiliul de profil (CNMI).

Unde sunt toate regulamentele de la primărie pentru protecția patrimoniului? Sau codurile vizuale pentru amplasarea publicității și firmelor pe fațade? Unde sunt măcar inițiativele care se referă la monumentele istorice care trebuiau să vină de la Primărie? Și cel mai grav — unde sunt prevederile ce țin de centrul istoric din Planul Urbanistic General al Chișinăului? Toate acestea lipsesc.

Un simplu comunicat de presă nu va fi suficient dacă acesta nu va fi susținut printr-o implicare reală și eficientă din partea Primăriei. Și cel mai important — dacă nu se va pune capăt emiterii acelor autorizații care mutilează orașul nostru, s-ar putea că de la un punct încolo nu vom mai avea ce apăra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s