Cum scriam în articolele anterioare, atunci când se întâmplă careva ilegalități în centrul istoric ori în cel mai nefericit caz se demolează un monument de arhitectură, toate privirile se îndreaptă spre Consiliul Național al Monumentelor Istorice (în continuare CNMI) și spre Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (în continuare AIRM).

CNMI este un organ consultativ al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (în continuare MECC) iar AIRM este una din instituțiile subordonate acesteia. Cu siguranță că fiecare dintre aceste entități își are rolul ei în sistemul de protecție al patrimoniului construit, doar că nu trebuie să uităm de Primărie…

Cum se construiește în Centrul Istoric și cine de avizele și autorizațiile pentru construcțiile în această zonă?

În cazul obținerii documentelor pentru orice fel de lucrări în perimetrul nucleului istoric ne ghidăm de două legi:

  • Legea nr.163 din 2010 Privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie (în continuare legea 163);
  • Legea nr 1530 din 1993 Privind ocrotirea monumentelor (în continuare legea 1530);

Autoritatea Publică Locală este cea care emite Autorizațiile de Construire și de Desființare, numite în continuare documentații permisive:

Am încercat să explicăm printr-o schemă cum se întâmplă în cazul patrimoniului construit. Dar mai întâi se vedem ce spune legea 163 în cazul documentelor permisive în raport cu monumentele de arhitectură:

În toate cazurile, avizele emise de MECC sunt OBLIGATORII, altfel documentele permisive ar fi ilegale (cum s-a și întâmplat în multe cazuri).

De exemplu: înainte de obținerea Certificatului de urbanism avem nevoie de Aviz pozitiv emis de MECC. Avizul se obține în urma consultării CNMI. Când toate avizele sunt obținute, se trece la obținerea Autorizației de Construire.

În fond, schema arată cam așa:

Avizele sunt emise de MECC în baza deciziilor Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Ce se întâmplă la Chișinău?

Tot ce se întâmplă în centrul istoric (cuprins între str. A. Mateevici — Mihai Viteazul — Zaikin — Albişoara — Cheiului — Ismail — Ştefan cel Mare — Ciuflea, reprezentată prin trama stradală cu fondul constituit, scuarurile şi monumentele păstrate în sit) trebuie coordonat cu MECC. Pentru că Nucleul Istoric este înscris în Registrul Monumentelor RM ocrotite de stat:

Multe din clădirile care au apărut în situl protejat nu au primit avizele din partea MECC din varii motive, iar ultimii ani (excluzând deciziile pe care le-a luat ultima componență a CNMI) a emis avize care contravin legii 1530 și a unuia din punctele Regulamentului de organizare și funcționare a CNMI și anume:

Concluzia este următoare: Avizele emise de MECC sunt OBLIGATORII și de ele APL va ține cont atunci când va elibera documentația permisivă. Aceste avize nu trebuie să contravină Legii 1530.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s