Construcțiile ilegale sau care au la bază acte care contravin legii au împânzit orașul. Este evident că societatea se întreabă din ce în ce mai des de ce nu este nimeni tras la răspundere pentru încălcarea legii și de ce în continuare se construiește cu acte care contravin legii sau în unele cazuri fără acte permisive. Atât Codul Contravențional cât și Codul Penal prevăd amenzi și sancțiuni pentru încălcarea legislației în vigoare în domeniul construcțiilor. De pildă pentru continuarea lucrărilor de construcție care au fost stopate, amenzile pot ajunge până la 300 000 lei, dar asta numai în cazuri excepționale. Mi se pare că astfel de cazuri excepționale avem — pe strada Eugen Coca și pe Mircea cel Bătrân cu nr. 15. În articolul prezent fac un rezumat al sancțiunilor din domeniul cosntrucțiilor, în ce cazuri se pot aplica și cine sunt cei care au dreptul și obligația să o facă.

În ultima vreme s-a tot vorbit despre un alt caz de construcție fără acte permisive în oraș. Despre cazul de pe strada Eugen Coca cu nr. 7.

(Foto: Vadim Brînzaniuc)

Adică, oamenii au construit, acte nu au avut.

Este al doilea caz pe care îl cunoaștem când se construiește fără a avea acte permisive sau cu acte retrase. La fel este și unul din multiplele cazuri când unii judecătorii emit hotărâri cel puțin ciudate sau care nu corespund legislației în vigoare (de pildă în unul din multiplele cazuri pe care le are compania de construcții în instanță completul de judecători decide că Primăria este obligată să elibereze autorizație de construire chiar dacă legea prevede clar că pentru zonele Re din Planul Urbanistic General trebuie elaborate PUZ-uri).

Mai amintim cazul de pe strada Mircea cel Bătrân 15 când compania de construcție își continua lucrările chiar dacă instanța a anulat atât Certificatul de Urbanism pentru proiectare cât și Autorizația de Construire (aici poate fi citită Hotărârea).

Cum este posibil ca în acest domeniu, în care în multe cazuri cazuri se construiește cu probleme de ordin legal, puțini pot interveni, autoritatea publică locală se declară neputincioasă, la fel ca și instituțiile de control? Cum este posibil să construiești un bloc fără a avea un act permisiv, să nu fii sancționat pentru asta și într-un final să-ți câștigi dreptul la lucrări chiar dacă legea prevede clar altceva?

Cum se întâmplă că nimeni nu poate opri (de facto) o construcție ilegală și nimeni nu e pedepsit pentru astfel de fărădelegi?

Impunitate!

Nu cunoaștem niciun în caz în care cineva ar fi amendat pentru construcții ilegale. La fel cum nu cunoaștem niciun în caz în care vreun funcționar public să fie sancționat pentru eliberarea actelor care contravin legii.

Nu mai vorbim de cazuri în care construcțiile sunt demolate, deși legea impune astfel de sancțiuni în anumite situații de care voi scrie puțin mai jos.

Ce amenzi se pot aplica pentru neresespactarea legislației și normativelor din domeniul construcțiilor?

Conform Codului Contravențional încălcarea legislației și a normativelor din domeniul construcțiilor se sancționează cu amendă de:

  • de la 36 la 60 de unități convenționale (de la 1800 la 3000 lei) aplicată persoanei fizice;
  • de la 60 la 120 de unități convenționale (de la 3000 la 6000 lei) aplicată persoanei cu funcție de răspundere;
  • de la 180 la 240 de unități convenționale (de la 9000 la 12 000 lei) aplicată persoanei juridice.

Și aceste amenzi se referă doar la câteva cazuri așa cum sunt: g) eliberarea certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de constituire/desfiinţare care conduc la încălcarea legislaţiei şi a documentelor normative în construcţii sau la afectarea patrimoniului cultural, istoric şi arhitectural; f) realizarea de construcţii, modificări, transformări, modernizări şi consolidări, care pot afecta exigenţele esenţiale, fără proiect sau în bază de proiecte neverificate, necoordonate, neavizate, neaprobate în modul stabilit, cu încălcarea proiectului sau autorizaţiei de construire;j) neglijarea sau neîndeplinirea prescripţiilor Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică și alte prevederi pe care le puteți găsi în articolul 177 al Codului Contravențional.

De aceste contravenții este responsabilă Agenția de Supraveghere Tehnică. Șeful și șeful adjunct al AST precum și şefii şi şefii adjuncţi ai direcţiilor cu funcţii de control, inspectorii principali, inspectorii superiori şi inspectorii din cadrul Agenţiei pot constata contravenții, încheia procese-verbale și pot aplica sacțiuni (art. 408 din Codul Contravențional).

Ce contravenții se aplică pentru construcțiile neautorizate?

Când vorbim despre construcții neautorizate contravențiile nu diferă prea mult.

Conform articolului 179 din Codul Contravențional executarea lucrărilor de construcție fără autorizație de construire se sancționează (conform art. 179 din Codul Contravențional executarea construcţiilor de orice categorie, a lucrărilor de modificare, reamenajare, consolidare şi reparaţie capitală a clădirilor şi edificiilor, indiferent de tipul de proprietate şi de destinaţie, fără autorizaţie de construcţie, precum şi a construcţiilor ce cad sub incidenţa legislaţiei privind calitatea în construcţii fără licenţă eliberată se sancționează cu) cu:

  • de la 60 la 90 de unități convenționale pentru persoane fizice (de la 3000 la 4500 lei);
  • de la 210 la 270 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere (de la 10 500 la 13 500 lei);
  • de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice (de la 12 000 la 15 000 lei)

De aceste sancțiuni este responsabilă administrația publică locală.

Primarul, viceprimarul, arhitectul-șef, șefii și șefii adjuncți ai subdiviziunilor specializate din cadrul administrației publice locale, specialiştii principali şi specialiștii superiori din cadrul acestora desemnați de către primar sînt în drept să constate contravenții și să încheie procese-verbale (art. 423 din Codul Contravențional). Procesele verbale se remit către instanța de judecată competentă.

Mai trebuie specificat faptul că agentul constatator are dreptul să ceară în instanță sistarea lucrărilor de construcție precum și demolarea construcțiilor neautorizate (conform articolului 439/6 din Codul Contravențional)!

Dincolo de Codul Contravențional, Codul Penal prevede că în cazul continuării lucrărilor executate necorespunzător și oprite prin acte de control (alineatul 2 art. 257 din Codul Penal) se aplică următoarele sancțiuni:

  • 550 de unități convenționale (27 500 lei);
  • de la 4000 la 6000 unități convenționale (de la 200 000 la 300 000 lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Când vorbim despre construcții în zone arheologice sau protejate amenzile sunt mai mari și despre ele voi scrie în articolul următor.

Ce mi s-a părut și mai interesant este faptul că pentru vandalizarea unui edificiu se poate aplica amenda de 550 la 850 unităţi convenţionale (de la 27 500 la 42 500 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 200 de ore sau cu închisoare de pînă la 1 an (art. 288 din Codul Penal). Amenda poate fi mai mare dacă e vorba de clădiri istorice (:)).

Din păcate problemele din domeniul construcțiilor afectează un număr mult mai mare de oameni decât ar părea la prima vedere. În unele cazuri un oraș întreg. Pentru că e un bun care nu mai poate fi înlocuit sau demolat atât de ușor. În schimb, aduc după sine o serie de consecințe. În cazul în care acestea nu se vor „ridica” conform legislației, atât naționale cât și internaționale, consecințele vor fi negative pentru oraș și din păcate irecuperabile.

Autoare: Anetta D

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s