Cum ar fi ca un spațiu în care noaptea avem o parcare ziua să devină un loc de joacă pentru copii?

Cum ar fi ca toate spațiile dintre clădiri să aibă bănci și mese, să fie amenajate frumos și pentru oameni? Cum ar fi ca străzile fără viață să devină la un moment dat atractive datorită unor mici intervenții? Evident, prima întrebare ar fi „de ce avem nevoie de toate astea”?

Sursă: https://www.architecturaldigest.com/, Proiectul Mierigi, Riga,

Pentru că orașele trec prin perioade dificile, este evident că trebuie regândite anumite aspecte ale vieții urbane. Așa cum sunt aspectele ce țin de mobilitate sau de spații publice.

Spațiile publice au devenit ultimul an indispensabile pentru oameni. Indispensabile și mult mai populare în marile orașe ale lumii.

ARTCOR/Grădina Cheșco

Ce sunt spațiile publice și de ce avem nevoie de spații publice de calitate?

Cea mai simplă definiție a spațiilor publice pe care am găsit-o este asta:

„Spaţii publice – locuri dintr-un oraş care aparţin tuturor locuitorilor săi, pe care oricine are dreptul să le folosească şi în care, ideal, oamenii se pot aduna fără să plătească o taxă de intrare.” (Spațiul public. Un spațiu care ne aparține. Miruna Tîrcă)

Spațiile publice sunt direct proporționale cu viața socială urbană și cu acțiunile pe care le facem noi zi de zi. Acestea sunt cele care stimulează atât aspectul social într-un oraș, cât și cel economic.

Spații publice = viața socială urbană

Vestitul arhitect danez Jan Gehl, când vorbește despre acțiunile oamenilor într-un oraș le clasifică în acțiuni necesare și acțiuni opționale.

Acțiunile necesare pe care le facem zi de zi într-un oraș sunt: mersul la școală, mersul la cumpărături, la birou etc.

Acțiunile opționale sunt cele pe care le facem atunci când dispunem de timp, de spațiu — plimbările, ieșirile cu prietenii, sportul etc.

De calitatea spațiilor publice (funcționalitate, design, atractivitate)depinde în mod direct și numărul de activități și timpul dedicat acțiunilor opționale.

Adică mai simplu vorbind, depinde de cât e de bun un spațiu public și cât de multifuncțional este ca oamenii să nu fie doar în trecere prin el, dar să se oprească, să comunice, să bea o cafea/ceai, să se odihnească etc.

Jan Gehl — Orașe pentru oameni
Sursă: http://landezine.com/index.php/2015/12/the-waterfront-promenade-at-aker-brygge-by-link-landskap/

Arhitectul și urbanistul Leon Krier scria în 1985 despre Orașul Adevărat — degeaba construiești clădiri impresionante fără spații publice și scuaruri. Și viceversa. Este necesar ca într-o localitate să avem spații publice, dar și accente așa cum sunt monumentele de arhitectură (Conceptul The True City — Léon Krier, 1985).

În Chișinău, de regulă spațiile se transformă în parcări pentru mașini. În cazuri de succes (norocoase) vor fi transformate în terenuri de joacă pentru copii sau în mici părculețe. Noi nu avem practica de creare a spațiilor publice de calitate pentru oameni. Nu cunoaștem procesul și deseori omitem una din cele mai importante etape: consultarea și implicarea comunității sau a beneficiarilor.

Avem câteva exemple (scuarul Cehov, Grădina Cheșco sau spațiul Artcor, scuarul George Coșbuc) care au apărut în ultimii ani și cred că această tendință se va menține în continuare în următorii ani.

Cum facem spații publice de calitate?

Despre cum e să ai spații publice de calitate veți putea citi mai multe (decât scriem aici) în broșura Placemaking. What if we build our cities around places” pe care o traducem acum în limba română și pe care o vom publica în curând sau în următorul articol care s-a dovedit a fi prea lung pentru ca să fie „aici”.

Multifuncționalitatea spațiilor publice

Despre spațiile publice, dar mai ales despre curțile sovietice pe care le avem și noi, vorbește în această lecție Andrey Yelbaev, arhitect și urbanist:

Arhitectul atinge subiecte interesante. De exemplu cum concurează curțile vechi cu ocupațiile (mult mai interesante) ale secolului (Netflix, youtube, rețele de socializare) și ce trebuie să facem ca acestea să atragă oameni.

Despre multifuncționalitatea spațiilor publice putem asculta într-un live cei de la „Strelka Institute” în care, Despre multifuncționalitatea spațiilor publice, arhitectul Martin Rein-Cano (fondatorul Topotek1, Germania) vorbește într-un live marca „Strelka Institute”. Arhitectul vorbește despre cât sunt de importante spațiile publice, în ultima vreme. Despre cât de importantă este multifuncționalitatea unor locuri (de exemplu atunci când un spațiu noaptea este loc de parcare iar ziua un loc de joacă pentru copii) despre reutilizarea resurselor existente, despre implicarea copiilor în proiectele urbanistice, despre mobilier urban și elemente mai neobișnuite pentru spațiile publice și multe alte idei despre proiectele implementate pentru replanificarea spațiilor publice.

Vă invit să-l ascultați:

Acestea sunt subiecte care în mod deosebit le cercetăm în ultima vreme. Pentru că evident, avem nevoie de spații publice (de cât mai multe spații publice) la Chișinău. Ce credeți voi despre spațiile publice din Chișinău?

Există vreun spațiu din oraș care credeți că ar trebui reamenajat? De ce? Cum mai exact s-ar întâmpla acest proces?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s