Stimați reprezentanți ai mass-media, noi, membrii mai multor comunități civice  emitem acest comunicat pentru a vă semnala situația alarmantă în care se află Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și Cafeneaua Guguță de pe strada Maria Cebotari cu nr. 20.

Grădina respectivă este inclusă în Registrul Monumentelor de Importanță Națională cu numărul 1, beneficiind de statutul de monument de categorie națională. Protecția juridică de monument acordată Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt” face ca obiectivele care se regăsesc în perimetrul acesteia, inclusiv Cafeneaua Guguță, să se afle într-o zonă de protecție națională.

După cum cunoașteți, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (în continuare, MECC) a revocat avizele din 19 iulie 2018 și respectiv din 17 ianuarie 2019 privind construirea de către compania Regata Imobiliare SRL (în continuare, Regata Imobiliare) a unui edificiu cu destinație de centru social-cultural și de agrement cu un regim de înălțime proiectat de 8 niveluri supraterane 2S+D+P+7E (în continuare, Edificiul). 

park

Avizele respective au fost revocate în urma demersului din 15 octombrie 2019 pe care un grup de activiști civici și de entități l-a adresat către MECC (demers atașat la prezentul document ca Anexa 1).  

În acel document, noi am demonstrat (inclusiv pe baza argumentelor juridice) de ce acele avize contravin legislației, dar și de ce Edificiul pe care dorește să-l construiască Regata Imobiliare este inadmisibil în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. 

Între altele, am susținut și susținem în continuare următoarele:

  • Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” este un spațiu în care s-au statornicit deja anumite tipuri de interacțiuni sociale,  iar respectivul centru de agrement va rupe în mod vădit acest echilibru existent, știrbind din integritatea spațiului pe care Legea Ocrotirii Monumentelor urmărește să o asigure.
  • Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” este un spațiu al chișinăuienilor și oaspeților capitalei și nu poate fi ținta unor proiecte care au doar scopuri materiale.
  • O clădire cu 8 niveluri supraterane atentează în mod evident la aspectul estetic al locului, afectând integritatea vizuală a Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Având în vedere cele de mai sus, precum și ținând cont de invitația pe care ați primit-o din partea reprezentanților Regata Imobiliare de a participa la conferința de presă organizată de reprezentanții acestei entități, vă cerem să dați dovadă de cel mai înalt nivel de profesionalism în reflectarea cazului legat de construcția Edificiului în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

În sprijinul solicitării de mai sus, venim cu următoarele prevederi din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova:

2.9 Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea.

(…)

2.16 Jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice.

(…)

2.18 Jurnalistul ignoră informația dacă, în urma verificării faptelor, aceasta se dovedește a fi falsă, manipulatoare sau irelevantă pentru tema abordată.”

Vă mulțumim în avans pentru că veți da curs solicitării noastre.

De asemenea, dacă aveți orice fel de întrebări cu privire la informațiile din prezentul document, vă rugăm să nu ezitați să adresați întreaga corespondență pe acest subiect la adresa de email  savechisinau@gmail.com.

Cu deosebită considerație,

Echipa Nouă E9

Platforma „Save Chișinău”

Occupy Guguță

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s