Recent, CNMI a revocat deciziile de construcție a unui centru funcțional în locul Cafenelei Guguță, în urma demersului pe care l-am depus împreună cu alte organizații (AICI vedeți demersul).

Grădina Publică  există în orașul nostru drag de aproape 200 de ani. Este un spațiu în care s-au statornicit deja anumite tipuri de interacțiuni sociale din prima jumătate a secolului XIX până în prezent.

FullSizeRender

Importanța acesteia – istorică, social-culturală – este incontestabilă!

De când a apărut problema Cafenelei Guguță, am tot auzit voci care spun că e o vechitură, că urâțește estetica parcului, că este un simbol din perioada sovietică etc. Pentru că vedem copacii și nu vedem pădurea. 🙂

Inițial nu mi-a trezit niciun interes problema cafenelei, deși patrimoniul cultural construit era în vizorul meu. Mi-a trebuit ceva timp să înțeleg și să accept că arhitectura perioadei sovietice poate reprezenta o valoare estetică, socială și culturală. DOAR CĂ… Ce m-a făcut să mă activez a fost și este importanța PARCULUI! Și înțelegerea faptului că demolarea cafenelei și construcția acelei ditamai clădiri înseamnă începutul sfârșitului „Grădinii” noastre.

IMG_2670

Parcul se află în nucleul istoric. Centrul istoric nu înseamnă o clădire pe ici pe colo dar un ANSAMBLU, e un tot întreg dacă vreți,  iar amplasarea aici a unor clădiri care nu corespund unor standarde de centru istoric. În afară de faptul că s-ar știrbi din identitatea orașului, se creează și un cumul de probleme ireversibile.

Grădina Publică este o parte a centrului istoric și a orașului PREA IMPORTANTĂ ca să ne permitem tot felul de experimente arhitecturale în perimetrul acesteia.

Dacă nu rezonați cu cafeneaua, sunt sigură că vă pasă de parcul nostru. Iar lupta pentru Guguță înseamnă nemijlocit lupta pentru menținerea integrității parcului!

Cafeneaua Guguță este un bun care se află în acest ansamblu ce poate fi restaurat și transformat în ceva frumos. Poate găzdui inițiative culturale, poate fi o galerie de artă, o cafenea, un muzeu, un loc atractiv pentru toată lumea.

Carevasăzică,

Cafeneaua Guguță este importantă pentru că:

  1. Asigură continuitatea Grădinii Publice;
  2. Este o parte componentă din peisajul urban al Grădinii Publice. Valorificată va aduce un plus valoare acestui spațiu;
  3. A devenit un simbol al rezistenței și cu siguranță că va deveni un punct de atracție atât pentru cei care locuiesc în Chișinău cât și pentru turiști.
IMG_3737
Autor foto: Lilia Nenescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s