Istorioara de astăzi va fi un pic mai diferită decât celelalte de până acum.

Grădina Publică și movila…

Text din 1829 a lui A. Storojenko despre „Grădina Publică”:

Grădina de stat nu-i prea întinsă, dar cărările-s drepte. A sădit-o fostul Namesnic al Basarabiei N. A. Bahmetev, și în 12 ani copacii au crescut destul de înalți. Se zice că pe vremea lui Bahmetev se grămădea tot orașul. La 1 mai la 7 ceasuri după amiază m-am dus pe jos în grădina de stat să răsuflu aer curat, cu toate că seara era foarte răcoroasă, precum este obișnuit în climatul de aici: ziua-i căldură, iar noaptea nu poți fără șubă. După ce colindasem grădina, în care în afară de mine nu era nimeni, m-am suit pe o movilă ridicată în mijlocul ei, și m-am așezat pe o laiță înjghebată acolo. (Text din cartea lui Lică Sainciuc, „Chișinăul pe vremea lui Pușkin”)

Construcția Grădinii Publice a fost atribuită mai multor persoane. În niște planuri (lămurirea construcțiilor pornite după proiect) din 1813 apare și Grădine Publică. Putem constata astfel că Grădina noastră Publică are aproximativ 200 de ani.

Nu voi scrie prea multe despre parc, cred că vă dați seama cât de important este acesta pentru oricare din noi.

Mă voi opri la „Cafeneaua Guguță”. Cafenea pentru copii, construită în 1976 apoi în anii ’80 a fost reconstruită sau „remodelată” în ceea ce avem noi azi.

Vedeți aici un articol fain despre Cafenea, istoria ei dar și ce avem noi azi. Multe s-au scris și despre ea și mai cu seamă ce se va întâmpla în viitorul apropiat dacă nu vom lua atitudine. Mai exact – vom avea hotel cu vreo 13 nivele!

Despre valoarea artistică a clădirii părerile sunt împărțite. Unii strâmbă din nas pentru că e o clădire „socialistă” vorbind mai popular. Pentru alții însă, valoarea artistică  și arhitecturală a acesteia e incontestabilă. Cu valoare artistică sau nu, cu valoare istorică sau nu – clădirea a fost construită în contextul urban al Grădinii Publice și s-a integrat organic în perimetrul acesteia. Fără aceasta, parcul  va pierde din coerență urbanistică. 

Unii vor spune că poate ar trebui să susținem ideea demolării acesteia și construcția unui imobil de aceeași înălțime. Nu-mi dau seama la ce bun să demolezi o clădire deja existentă și să faci alta în loc? Când ai resurse te folosești la maximum de ele…

Eu sunt sigură că în cazul în care clădirea va fi restaurată și amenajată frumos va fi un loc tare fain care va găzdui multe inițiative interesante (exemple de genul ăsta, când arhitectura socialistă a fost pusă în valoare oleacă altfel și mai artistic, sunt cu duiumul în România, Polonia, țările baltice etc.). Plus, să fim serioși, cu excepția unui singur caz (un imobil la intersecția străzilor Șciusev și Eminescu), n-a existat niciun alt caz de reconstrucție a unei alte clădiri relevante pe locul unui imobil demolat în centrul istoric. TOT CE S-A CONSTRUIT PÂNĂ ACUM SUNT BLOCURI REZIDENȚIALE DE CÂTEVA NIVELE care pur și simplu șterg încet, dar sigur orice urmă de centru vechi dar și de oraș pentru oameni. 

Tocmai de asta clădirea „Cafenelei Guguță” ar trebui să rămână. Altfel nu va rămâne Parcul!!

Un urbanist italian susținea următoarea idee – „orice clădire nouă implantată cu forța în centru vechi, orice supraînălțare a edificiilor cu gabarit moderat, orice instituție care atrage traficul și comerțul, dacă la prima vedere par să amelioreze situația, în realitate o agravează până la a face imposibilă orice tentativă de sistematizare urbană.”

Ce facem acum?

Autorizația de demolare a clădirii „Cafeneaua Guguță” a fost eliberată în toamna anului 2018…Până s-a ajuns la autorizație cazul acesteia a trecut prin o grămadă de procese de privatizare, de vânzare – cumpărare, apoi de judecată – toate cu grave încălcări. Este ciudat cum a fost posibil ca CNMI să avizeze pozitiv un astfel de proiect în ditamai Parcul Grădina Publică (care de altfel figurează în Registrul Monumentelor de stat cu nr. 1!!). Este ciudat cum Primăria a eliberat apoi autorizația de demolare… Tot ce se întâmplă în jurul „Cafenelei Guguță” este cel puțin ciudat. Tocmai de asta n-ar trebui doar să stăm și să privim cum interesele personale ne distrug orașul…

Noi ca societate civilă, împreună cu Occupy Guguță încercăm să ne mobilizăm și să îi mobilizăm și pe alții.

Sâmbătă, 11 mai, când a fost sărbătorită Ziua Europei în Parcul Grădina Publică (sic!!!) am avut stand-ul nostru. Am încercat să povestim oamenilor despre Cafenea și de ce e importantă aceasta. În afară de materiale informative am vrut să le aducem vizitatorilor parcului un mesaj similar cu cel a unui bloger din Rusia…. 

Iată ăsta:

Processed with VSCO with av4 preset


untitled-6423


untitled-6427

Măsuța noastră n-a fost cu de toate dar noi am avut „publicul” nostru…

untitled-6439 2

Mai mult decât atât ne-au lăsat și mesaje cu referire la Cafenea, unele mai emoționante…

 

untitled-6451

Dacă n-ați trecut sâmbătă prin parc mai jos găsiți pliantele informative în română și engleză.

Ziua Europei la Cafeneaua Guguță-2


Ziua Europei la Cafeneaua Guguță-3


Ce facem în continuare?

Decizia de a participa la evenimentul de sâmbătă a fost una spontană. Am vrut să aducem mesajul de a salva parcul nostru și delegațiilor acreditate la Chișinău. În afară de asta avem mai multe idei de acțiune pe care le găsiți în pliantele de mai sus. Ar fi tare fain dacă am crea o comunitate cât se poate de mare în jurul cauzei cafenelei. Sunt sigură că susținători ai acesteia, dar mai ales a Parcului, sunt mult mai mulți decât cunoaștem noi. Dacă sunteți unul din ei puteți să vă alăturați oricând la cauza noastră sau dacă aveți amintiri, istorioare, fotografii am fi recunoscători dacă le-ați împărtăși cu noi (cafeneauaguguta@gmail.com). 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s