Renumitul arhitect danez, dar și unul din cei mai buni urbaniști din lume, Jan Gehl, ne-a vizitat în perioada 22-25 martie 2018 pentru a ne vorbi despre cum trebuie să fie un „oraș pentru oameni”. Autor al câtorva cărți de căpătâi pentru urbaniști și arhitecți „Orașe pentru oameni”, „Cum se studiază viața urbană”, „Viața între clădiri” și altele, ne-a onorat cu prezența la invitația Forumului Civic Urban (Centrul de Urbanism, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Grupul Civic pentru Patrimoniul Cultural, Institutul pentru Dezvoltare Urbană). Jan Gehl Este Profesor Emeritus la Academia Regală Daneză de Arte și Școala de Arhitectură, deține mai multe titluri onorifice de la Universitățile din Edinburgh, Halifax, Varna and Toronto.

În cadrul Gehl Arhitects, unde este partener fondator, a colaborat la proiecte urbane din Copenhaga, Londra, Melbourne, Sydney, Riga, Amman, New York, Moscova. Totodată, printre numeroasele-i recunoașteri, se numără și Premiul Sir Patrick Abercrombie pentru contribuții remarcabile în planificarea urbană, oferit de Uniunea Internațională a Arhitecților.

În prima zi la Chișinău, renumitul urbanist a susținut o lecție publică la Facultatea de Urbanism și Arhitectură a UTM în care a atins câteva subiecte esențiale despre viața într-un oraș:

  • transportul urban a dominat planificarea orașelor în ultimii 50 de ani (în unele cazuri mai bine de 100 de ani);
  • Orașele trebuie să fie locuri atractive pentru oameni.
  • Omul trebuie să fie figura centrală la elaborarea oricărei strategii de dezvoltare durabilă a unui oraș;
  • Spațiile publice sunt elemente cheie și componente importante pentru a readuce orașele la scara umană;
  • Spațiile publice trebuie să fie cât mai atractive pentru oameni;
  • Orașele trebuie să fie dezvoltate astfel încât să încurajeze mersul pe jos, ciclismul și folosirea transportului public în detrimentul folosirii mașinilor personale.

Acestea și multe alte teze de care trebuie să ținem cont atunci când vorbim despre dezvoltarea durabilă orașelor au fost expuse. Vă invităm să urmăriți lecția integral pentru ideile pe care le promovează renumitul urbanist dar și pentru exemplele de succes la care a lucrat personal.

În afară de lecția publică, Jan Gehl a participat cu o prezentare urmată de o discuție în incinta Primăriei Municipiului Chișinău la care au fost invitați reprezentanți APL, experții în domeniul arhitecturii și urbanismului dar și primarul-interimar general al capitalei, Silvia Radu (dar care până la urmă nu a venit).

Deși prezența autorităților a fost modestă și formală, oaspetele nostru s-a arătat deschis să colaboreze cu cei care iau decizii și să le ofere practici bune în dezvoltare urbană. Jan Gehl a ținut să le sublinieze și acestora că „cel mai important într-un oraș sunt oamenii și că dezvoltarea lui trebuie să se bazeze, în primul rând, pe necesitățile lor”. Ca acest lucru să se întâmple, trebuie schimbată abordarea față de dezvoltarea orașului a specialiștilor în domeniul urbanismului, iar politicile de dezvoltare trebuie să vizeze în primul rând pietonul și nu mașinile personale. Expertul a adus câteva exemple de succes printre care și orașul Moscova, unde a lucrat personal. Deși este unul din urbaniștii care a schimbat în totalitate paradigmele de dezvoltare ale unor mari orașe din lume, autoritățile locale din Chișinău nu s-au arătat foarte interesate de ideile lui Jan Gehl și nu au manifestat vreo dorință de colaborare, cu excepția declarației arhitectului șef al Chișinăului, Sergiu Borozan, care a menționat faptul că ar fi interesat să consulte biroul Gehl Architects despre Concepția de dezvoltare durabilă a infrastructurii transporturilor din municipiul Chișinău.

Vizita lui Jan Gehl face parte din Săptămâna Urbanismului Durabil „Chișinău 2030: un proiect urban pentru a structura viitorul”, organizat de Forumul Civic Urban.

Ținem să vă aducem la cunoștință că în biblioteca LAMIEZ / CU dispunem de câteva dintre cărțile lui Jan Gehl – „Viața între clădiri”, „Orașe pentru Oameni” și „Cum se studiază viața urbană”. Vă așteptăm în biroul nostru în cazul în care doriți să citiți și să vă informați despre cum putem avea orașe mai bune.

Text de Anetta Dabija preluat de pe Centrul de Urbanism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s