După ce le-am adunat pe cele de pe strada 31 august 1989,  Armenească, Bernardazzi, București, M. Eminescu,N. Iorga,M. Kogălniceanu, Vl.Pîrcălab, Al. Mateevici și Al. Pușkin a venit și rândul ușilor vechi de pe strada Columna.

Strada Columna e și ea ca și multe alte străzi mari din centrul istoric cu foarte multe contraste arhitecturale și dacă vreți, urbanistice. De la conace cu încărcătură istorică deosebită, case mici, monumente de arhitectură abandonate la imobile imense cu zece nivele. Aici găsim și arhitectura din perioada secolului XIX, începutul sec XX și cele din perioada sovietică (arhitectura din perioada ”stalinistă”) și desigur că marile ”opere de artă” din sec XIX.

Strada Columna în trecut a avut denumiri ca: Kaușanskaia, sf. sec. al XIX-lea–1924 Nikolaevskaia, 1924–1944 str. Ștefan cel Mare, și între 1970–1992 str. Frunze.

În trecut era o stradă cu foarte multe instituții comerciale dar și cu multe conace ale boierilor precum: Vartolomeu, a lui Teodor Krupensky, Catargi, dar și a negustorului Iacob Nazarov.

Din păcate din ușile vechi n-au prea rămas multe însă cele care mai sunt adevărate opere de artă.

Începem cu strada Columna 44.

În mijlocul haosului de lângă tot ce înseamnă Piața Centrală, n-am putut să nu observ această operă de artă. Extraordinară ușă. E un exemplu veritabil despre cum o ușă poate reda clădirii autenticitate. Tocmai ea conturează un aspect decorativ mai deosebit. Imaginați-vă dacă era o ușă tipică termopan? Inimaginabil.

Processed with VSCOcam with m3 preset
Str. Columna, 44

Aici găsim elementele pe care le vedem și la clădiri așa cum sunt frontoanele frânte și  consolele. Cu o mică retușare pe ici pe colo poate fi readusă la viață iar. Sperăm că finalul nu va fi altul.

Ne deplasăm tocmai la Vila Nazarov de pe strada Columna 110.

str. Columna 110

Aici intrarea e precedată de două coloane corintice, cu un arc pe care vedem cheie de boltă. În arhitectură această ”compoziție” de elemente se mai numește Serliana. Această structură apare de regulă în arhitectura renascentistă. Despre vila Nazarov vom vorbi într-un alt articol din seria articolelor monumentelor abandonate.

Ajungem la conacul de pe strada Columna 130.

str.Columna 130

Se presupune că imobilul a fost construit în a doua jumătate a secolului XIX (prin 1878) după proiectul marelui Alessandro Bernardazzi. La fel ca și la alte uși vedem acele elemente de arhitectură folosite pe fațadele clădirilor. Unul din aceste elemente sunt și faimoșii lei pe care Bernardazzi i-a ”folosit” și la clădirea Primăriei dar și la alte imobile proiectate de acesta.

Și la acest conac întâlnim acel element folosită în arhitectura renascentistă doar că e vorba de fereastra imobilului și în literatura de specialitate o vom găsi cu denumirea de Fereastra Paladiană.

12671811_10205624268474394_1622051782438838291_o

Trecem strada și ajungem la imobilul de pe strada Columna cu nr. 131.

Acel monument de arhitectură diferit de toate pe care le avem în Chișinău, probabil că proprietarii ți arhitectul acestuia au vrut să iasă din tipare și au construit ceva atipic pentru Chișinăul de laî începutul secolului XX.  Ușa nu este veche însă am inclus-o în lista noastră pentru faptul că pur și simplu are un design frumos și se potrivește de minune cu imobilul nostru.

36433123531_c38fccfdaf_k
str. Columna 131

Mai mergem un pic și ajungem tocmai până la Muzeul RTEC de pe str. Columna 169.

Acesta face parte din complexul de clădiri ale Depoului şi cârmuirii fostei societăţi „Tramvaiul Chişinăului” și a fost construit în anul 1913.

2017-08-08_07-36-57_35611858254_o
str. Columna 169

Processed with VSCOcam with f2 preset
str. Columna 169

Sunt două uși care aparțin cam aceluiași stil arhitectural cu al clădirii tocmai de aia pe ambele putem observa aceleași elemente. Complexul de clădiri a fost construit la începutul secolului al XX-lea, clădirile fiind realizate în stil modern industrial.

Până aici a durat excursia și turul ușilor vechi de pe strada Columna. Din păcate e una din străzile cele mai mari însă cu puține  vechi. Unele din ele riscă să dispară iar altele deja au fost transforamte în clădiri cu cel puțin 10 nivele. Totuși, mai păstrează o mică parte din Chișinăul Istoric și în special acel oraș vechi care își are începuturile tocmai în această regiune.

 

 

Un gând despre „Ușile vechi de pe strada Columna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s