Am și uitat cât de bine fac promenadele de weekend prin Chișinău. Acum că suntem în luna mai este timpul perfect pentru ele.

Ieri a fost o zi minunată mai ales pentru că a fost și ziua/noaptea muzeelor. Mie-mi place evenimentul ăsta sau evenimentele mai bine zis. Nu pentru că muzeele sunt gratuite 🙂 dar pentru că doar într-o singură zi din an sunt pline de viață plus au un program mai special. Expoziții și colecții noi plus muzică live. Dacă anii trecuți la Muzeul Național de Istorie amenajau o sală unde cânta cineva muzică clasică anul acesta recitalurile s-au ținut afară. A fost nemaipomenit.

Colecțiile și expozițiile au fost cam aceleași însă cu ceva nou: colecția de porțelan Herend, care e cea mai mare fabrică de porțelan din lume după scrie pe siteul Muzeului. În rest, vorba cântecului, lume multă și frumoasă.

La muzeul de arte n-au fost prea multe expoziții dar au fost recitaluri de muzică clasică și ateliere de desen pentru copii.

N-o fi muzeul de arte prea bogat în colecții, expoziții, artă 🙂 dar eu să fiu sinceră, merg acolo doar pentru senzația unică pe care o am când mă aflu în clădirea aceasta veche.

După recitalurile de muzică clasică și blues am mers la Muzeul de Etnografie. M-a surprins cel mai mult. Aici copii se dau în leagănul enorm, maturii fac poze iar tinerii stau așezați pe scări cu cafeluța și ceaiurile în mână. Nu e o imagine pe care o vezi în fiecare zi la muzeul nostru. Noua expoziție de fotografii vechi a fost peste așteptările mele. (peste așteptările mele a fost și faptul că s-a permis ca vizitatorii să facă poze :))

De la etnografie la muzeul orașului. Muzeul orașului e o dezamăgire pentru mine de fiecare dată. Desigur că spectacolul de lumini noaptea de la muzeu e superb dar în afară de faptul că muzeul și-a deschis pur și simplu ușile n-a fost nimic deosebit. Ca întotdeauna! Din păcate când a fost redeschis muzeul în 2013 multe din colecții n-au fost nici pe departe gata, nici acum nu sunt. Obiectelor le lipsesc indicatoarele și astfel e cam dificil să înțelegi ce e cu pozele sau scrisorile alea …sau orice altă piesă. Cum sunt aceste cutii de cafea:

Se pare că în perioada interbelică în Chișinău exista și o fabrică de cafea sau două. Din păcate nu am reușit să aflu nimic altceva pentru că n-au indicatoare.

Am putea face din muzeul Chișinăului o atracție turistică unică, tocmai pentru că e localizat într-o regiune foarte frumoasă dar și clădirea e deosebită. Scările acesteia fac cât o expoziție întreagă :).  Dar avem ce avem. Din păcate. Pentru cei care nu știu muzeul orașului se află în Turnul de Apă.

Chiar cu micile mele dezamăgiri a fost o zi frumoasă. Oleacă de cultură și orașul devine altfel. Nemaipomenit.

Play pentru oleacă de muzică clasică. 🙂

PicsArt_1463937184904

Un gând despre „Promenade chișinăuiene și noaptea muzeelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s