Nu-s arhitect. Nu prea cunosc multe despre urbanism. Nu prea știu ce înseamnă un plan de amenajare, plan urbanistic sau altfel de planuri ce țin de dezvoltarea unui oraș. Pe unde am citit câte ceva, pe unde câteva definiții, pe unde am înțeles, pe unde nu. Cert e că acest lucru nu mă împiedică să văd starea deplorabilă și haotică a Centrului Istoric al Chișinăului. Păcat că acest lucru nu-l văd arhitecții noștri contemporani…nu-l văd sau se fac că nu-l văd – mister…

Cu un simplu search pe google găsești un milion de motive de ce ar trebui să păstrăm, conservăm să avem grijă de patrimoniul istoric și per general de ce este important centrul istoric al unui oraș. ( Iată spre exemplu acest articol https://savingplaces.org/stories/six-reasons-save-old-buildings#.Vpt_LJqLS1s )

În afară de starea deplorabilă a monumentelor istorice (deși în ultima vreme au loc renovări spectaculoase) cu termopane și cu tot felul de retușări oribile,  de fiecare dată când merg pe vreo străduță din centrul istoric îmi dau seama cât de nelalocul lor sunt imobilele cu 10, 12 nivele pe lângă cele de unul sau două.

Contrastele există în orice oraș din orice țară. La noi ele arată cam așa:

Poză: Anetta D.
Poză: Anetta D.

Strada București ( între Bănulescu Bodoni și Pușkin) Chișinăul meu vechi și cel nou. Câtă armonie între ”orașele mele”.  Câtă cultură atâta armonie, logică și frumusețe. Apropo asta e tot ce a rămas din casa în care a locuit Iacob Ghinculov (1800–1870), pedagog şi lingvist, primul magistru al sistemei de învăţământ prin sistema lui Lankaster şi primul director al acestei şcoli. În 2011 clădirea a fost demolată.

Poză: Anetta D
Poză: Anetta D

Strada 31 August. Cam așa.  Puțin modernism. Puțină ”sticlă”. De ce nu?

PicsArt_1453032791858
Poză: Anetta D.

Asta e una din străzile mele preferate din Centrul Istoric – strada Bernardazzi. Nopțile de vară mi le petrec plimbându-mă aici. E cea mai liniștită dintre toate. E o stradă mai mică, cu monumente de arhitectură deosebite și dacă n-ar fi noile blocuri care par niște giganți pe lângă edificiile noastre din secolul XIX sau XX , ar fi fost strada care poate fi amenajată fără prea multe resurse, în timp puțin și cine știe poate ar fi fost cu adevărat o străduță mică dintr-un centru istoric. Dar nu. În poza de mai sus imobilul va avea vreo 6 nivele sau poate mai mult. Cum sunt casele de lângă acesta vedeți și voi. Recent a fost un scandal cu edificiul care se construiește chiar lângă Ambasada Franței la Chișinău.

Poză: Facebook/Maxim Pulber
Poză: Facebook/Maxim Pulber

Clădirea nu doar că se construiește ilegal dar și încalcă unele normele de drept internațional privind misiunile diplomatice.

Poză: Anetta D.
Poză: Anetta D.

Cea mai relevantă poză din toate. Strada Ștefan cel Mare. Despre cultura unui oraș într-o singură poză.

Astfel de contraste nereușite sunt sute. Eu nu știu la ce se gândesc arhitecții noștri când văd haosul și urâțenia orașului – la bani bănuiesc. Sau mai rău – ei poate nu se gândesc la nimic. Altfel nu-mi explic fraza fostului arhitectului – șef Vladimir Modîrcă:

”Arhitectura este o artă şi fiecare autor o înţelege diferit. Chiar dacă e zonă istorică, nu înseamnă că aici trebuie să fie doar clădiri de o singură culoare sau toate să aibă aceeaşi înălţime”

Ce mai poți să zici. Probabil că la fel gândește și actualul. Rămâne doar să dăm din umeri cum o face primarul.

p.s. Iată și un altfel de contrast în Chișinăul nostru.

Poză: Anetta D.
Poză: Anetta D.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s